Farligt avfall – Hyr istället för att köpa! – Spar på miljön!

Vad är farligt avfall? – Vad gäller för tex. en kajak – kanadensare eller kanot? Räknas det om farligt avfall? Själva ämnet avfallshantering ligger många varmt om hjärtat medan andra inte blivit riktigt lika medvetna ännu. Det måste vara en av de viktigaste miljöfrågorna som vi står inför. Vi vet alla att det finns problem med kärnkraft, men hur är det med vårt eget skräp?

Många har självsortering andra har ingen sortering alls. Jorden bär en ohållbar börda av smuts. Med ökande befolkningsnivåer och en alltmer konsumtionsinriktad livsstil förbrukar vi själva planeten. Det kanske är att överdramatisera det hela lite, men det finns en sanning i det påståendet om man tänker på hur många saker alla använder – ända ner till den enkla kajaken.

Vi vet alltså alla att vi bör återvinna våra läskedrycksburkar och papper. Men hur är det med den gamla kajaken i garaget? Är det bara ännu en gammal pryl så står och tar plats i garaget? Och hur sorterar man ens alla dessa farkoster som kanadensare, kanot och kajaker? och går det ens? Jodå, och det ska sorteras som Restavfall på en återvinningscentral. Eftersom det är gjort i metall slängs det också i metallskrot.

Ang. Farligt avfall

Det innebär att materialet kommer att döda något, kanske inte omedelbart men så småningom. Det kan göra det som ett akut gift (omedelbart) eller som en långsam dödare (så småningom). Det första alternativet innebär i stort sett omedelbar förintelse för allt som lever i närheten och den andra innebär en långsam och långsam död.

Vi känner alla till pandemier och virus, men vi brukar inte tänka på förgiftningar som orsakas av kemikalier som vi använder varje dag – som färgen på din bil eller vätskan för dina vindrutetorkare (vet du verkligen vad som finns i den?). För inte så länge sedan var det några smarta människor som kallas läkare och som tillbringade sina liv med att försöka förstå vad dessa saker gör, så att de kunde ta fram motmedel eller åtminstone mildra effekterna.

“Tar din lokala soptipp emot däck?”

Läs mer här om hur däck sorteras för återbruk på skroten – abbilverkstan.se/vad-behover-du-tanka-pa-nar-du-skrotar-bilen

Här är en användbar guide för att identifiera farliga ämnen:

Brandfarliga vätskor, brännbara fasta ämnen och skadliga ämnen, dvs. kemikalier som kan börja brinna eller explodera vid kontakt med vatten Korrosiva ämnen, dvs. ämnen som löser upp eller bryter ner andra material, t.ex. gummi eller vissa typer av färg Giftiga ämnen, t.ex. arsenik, kvicksilver och cyanid Radioaktiva material, inklusive rökdetektorer (hanteringsanvisningar på förpackningen) Oljeavfallsprodukter, t.ex. förbrukad motorolja

Det går inte alltid att avgöra om något är miljöfarligt bara genom att titta på det, så kontrollera med din lokala tipp (återvinningscentral eller soptipp). Det kan till och med hända att du behöver lämna vissa av dessa ämnen till en specialiserad avfallshanteringsentreprenör.

Återvinning

Nu när vi vet vad farligt avfall är, hur kan vi minska mängden farligt avfall som vi skapar? En bra början kan vara att köpa färre saker! Mitt näst bästa förslag är att återanvända så mycket som möjligt. Det betyder inte återvinning. Det betyder att du inte ska köpa något som inte kan återanvändas!

Att hyra saker är därför ett bra alternativ

– Speciellt när man bara vill prova på. Då kan fler nyttja tex. en och samma kajak. Man kommer även ifrån det här med att köpa för stunden. Dessa köp är heller inte sällan helt onödiga och prylen står mot väggen i garage och tar plats. Till den dag man tröttnar och inte ens orkar lägga ut den på annons. Den åker med av bara farten till tippen i den där övriga “storrensningen” i garaget…

Att hyra en kajak för miljöns skull kan du tex. göra på Rålis Kajak. Under turen kan du vila ögonen på en vacker skärgårdsmiljö i Stockholm.

Du behöver alltså i vissa fall ta med dig tex. din sup-bräda till din lokala soptipp och fråga om de tar emot den (vissa gör det, andra inte). Att hyra saker kan därför ibland vara mer miljövänligt än att köpa och sedan slänga. Då får fler människor använt samma vara i stället för att fler går och köper och lägger på hög hemma då man tröttnad. för att sedan inte orka sälja vidare utan istället hamnar de på tippen

Samma sak gäller för andra saker som bildäck och färgburkar – de som du har kvar från när du målade ditt hus. Många deponier kan inte ta emot vissa saker, så ta reda på vad som accepteras på din soptipp innan du tar med det dit.

Återvinning

Nästa alternativ är återvinning. Om du inte kan återanvända det, se till att du lägger sopor i rätt behållare för din lokala tipp (återvinningscentral). Det kan vara svårt att göra, eftersom du måste komma ihåg att varje gång du slänger något som ser ut som skräp, att det i själva verket kan vara farligt avfall.

Vill du läsa mer om hållbarhet och miljö – Fortsätt på bloggen här!

Att leva klimatsmart kan du också läsa mer om på: ekoplus.se/ett-klimatsmart-levnadssatt/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *