Tips för klimatsmarta evenemang

Tips för klimatsmarta evenemang

Varje år arrangeras det tusentals offentliga event. Det kan röra sig som idrottstävlingar, fotbollsmatcher, festivaler och konserter. Utan att många kanske tänker på det har det här en stor inverkan på vårt klimat. 

För att bespara miljön, betyder detta att vi inte längre borde åka på sommarfestivaler eller titta på när hemmaklubben spelar match? Nej då. Svaret är istället att göra varje evenemang hållbart och det här ansvaret ligger både på arrangören och individen. 

Vad du kan göra

Svenskar gillar musik och sport. Det märks tydligt i antalet festivaler och idrottsevenemang som arrangeras. Stora städer som Stockholm och Göteborg har till och med blivit hubbar för hela Norden. Det är inte ovanligt att fans från grannländerna kommer på besök för att se internationella konserter eller gå på musikfestivaler. 

Fotbollsligan Allsvenskan lockar tusentals åskådare varje år. Flera profilerade landslagsspelare spelar i klubbarna och nyligen förlängde Mikael Lustig med Stockholmsklubben AIK. Enligt spelbolagens fotbolls och odds rapporter kommer han att stanna i klubben i minst två säsonger. Lustig har en given plats i landslaget och förväntas finnas i truppen under EM i sommar. Oddset för att Sverige går vidare från gruppspelet är 1.50. 

klimatsmart-evenemang


Källa: Unsplash

Oavsett om du ska gå och titta på fotboll eller lyssna på musik kan du vara med och påverka klimatavtrycket. 

Börja med att tänka på hur du köper dina biljetter. Köp helst biljetterna online och ladda ned eventuella program till mobilen. Det tar bort behovet att använda papper och sparar på naturresurserna.  

Fundera över hur du på bästa sätt kan ta dig till arenan eller lokalen. Om det går att gå eller cykla, välj det framför bilen. Om du behöver åka längre, välj att åka kollektivt.

Se till att du har ätit innan eventet börjar för att inte behöva köpa snabbmat, som kanske säljs i anslutning till arenan. Överväg alla extra inköp av exempelvis kepsar, t-shirtar och andra souvenirer. Behöver du verkligen ytterligare en supporterhalsduk?

 

Vad arrangören kan göra

Idrotts- och musikevenemang som tänker på klimatet och som strävar efter hållbarhet blir vanligare. Musikfestivalen Way out West har hyllats för sitt åtagande att endast servera vegetarisk mat. Hx Helsingborg vill inspirera besökare till att vara klimatsmarta. Inför upplagan 2019 gav de tips till sina besökare om hur de skulle tänka och agera. 

Som arrangör är det viktigt att både tänka stort och smått. Ett hållbart event behöver överväga alltifrån plats till lokal. Är utomhus bättre än inomhus? Hur kommer besökare att ta sig dit? Arrangören behöver utvärdera elförbrukningen och ta reda på varifrån elen kommer.  

klimatsmart-evenemang


Källa: Unsplash

Om det serveras mat och dryck är det viktigt att räkna ut livsmedlens klimatavtryck. Det kan också vara bra att tänka på portionernas storlek. Enligt Naturvårdsverket slängs 95 kg matavfall per person varje år, varav nästan 30 procent av detta är matsvinn. Det är mat som är fullt ätbar men som av olika anledningar hamnar i soporna. Med kontrollerade portioner kan arrangören se till att inte bidra till matavfallet. 

Det finns flera sätt att göra ett offentligt evenemang klimatsmart. Ansvaret ligger både på arrangörer och besökare. Tillsammans kan vi fortsätta att titta på fotboll och dansa iväg till favoritartistens låtar, utan att det påverkar klimatet.