Alla behöver måla om hemma ibland, men hur fungerar ekovänlig det med målarfärg?

Alla vi som har varit inblandade i renoveringsprojekt vet att det i slutändan alltid kommer att handla om att ha målarfärg till någonting. Oavsett om det är väggen i ditt vardagsrum eller hela fasaden på ditt hus, spelar färgen en större roll än du kanske tänker på. Har du tänkt på vilken typ av målarfärg du använder? Och nej, jag pratar inte om färgnyansen. Jag menar faktiskt om du någonsin har tänkt på hur miljövänlig din målarfärg är?

När jag började renovera mitt första hus, var jag mer bekymrad över om min nya målarfärg skulle matcha min soffas färg än om den skulle vara miljövänlig. Men visste du att ditt val av målarfärg kan påverka luftkvaliteten i ditt hem och i förlängningen, din familjs hälsa? Att överväga att använda miljövänliga och ekologiska husfärger nästa gång du känner för att byta färgpalett är inte bara bra för miljön, utan också för dig och ditt hem.

Allting gällande miljövänliga husfärger beror på flyktiga organiska föreningar (VOCs). De står bakom den där starka lukten av målarfärg, och om du inte gillar den, kan det vara bra att veta att den har samma hjärncellsdödande kraft som lim. Färgerna släpper inte bara ut VOCs i din levnadsmiljö vid applicering, utan fortsätter även att avge gaser i flera år.

Målarfärg på en vägg

Tack och lov finns det gott om inomhus- och utomhusfärger på marknaden som innehåller få VOCs eller inga alls.

Målarfärger utan VOCs

En av de mest kända tillverkarna av låga VOC-målarfärger är Benjamin Moore och Dunn-Edwards Paints. Dessa färger är baserade på latex (vattenbaserade) snarare än oljebaserade, och innehåller färre än 50 gram per liter VOCs.

Om du går ett steg längre och väljer noll-VOC-målarfärger så gör du ett betydande steg för miljön. Trots att dessa färger kan innehålla mindre än 5 gram per liter och fortfarande räknas som “noll VOC”, är de ett mycket miljömedvetet val. Tillverkare som producerar noll-VOC-målarfärg inkluderar AFM Safecoat, Sherwin-Williams’ EcoSelect Zero VOC Interiör Latexfärgkollektion och Behr med sin Premium Plus Interior Zero VOC-serie av färger.

För de av er som tycker att alla dessa bokstäver och siffror blir för mycket, kan ni välja färg gjord av naturliga ingredienser. Med dessa produkter behöver du inte oroa dig för några hårda kemikalier, tungmetaller eller föreningar eftersom de är gjorda av vatten, växtfärger, eteriska oljor, hartser, lera, krita, mjölkcasein och till och med bivax. Dessa naturliga husfärger är så grundläggande till sin natur att vissa husägare till och med gör sina egna.

Så nästa gång du överväger att köpa ny målarfärg, varför inte överväga det miljövänliga alternativet? Behovsmässigt kan vi även rekommendera Seniorkraft, som jobbar med målare i Skövde men även i närliggande och långt liggande kommuner.

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *