Hållbar Hemtjänst: Det perfekta komplementet till Specialdesignade Alzheimerlägenheter

En kunglig vision förvandlades till verklighet

Redan på 1990-talet upplevde Sveriges drottning Silvia svåra tider när hon såg sin mamma dagligen lida av Alzheimers sjukdom. Hemtjänst behövdes redan. Cirka 30 år senare förvandlades den upplevelsen till kreativitet. Hur; Drottningen började designa lägenheter speciellt för personer med Alzheimers sjukdom. Hennes vision tog sig uttryck med hjälp av IKEA och tillsammans designade de lågkostnadsprefabricerade lägenheter, som säkerställer ett bekvämt liv för personer med Alzheimers sjukdom och deras vårdgivare. Den första serien av baslägenhetsmodeller togs i bruk på prov i Stockholm.

Mot en sammanhållen lösning för äldre

I Sverige kommer personer över 80 att öka med 85 % till 2030. Därför bör samhället söka lösningar som gör att människor kan bo kvar i sina hem och inte låsas in på institutioner och äldreboenden. Oavsett om de har minnesproblem som demens eller Alzheimers sjukdom, eller andra funktionsnedsättningar blir det bättre för dem, deras familjer och för statens ekonomi också.

Vad omfattar projektet?

Dessa skräddarsydda lägenheter kommer att hyras för cirka 1 500 euro per månad i Sverige. De kommer att ha automatiska dörrar, stora rullstolsanpassade entréer, specialdesignade ytor, trädgårdar där patienter kan samlas, fruktträd och andra bekvämligheter för funktionshindrade. Varje lägenhet kommer att kunna graderas efter vad varje invånare behöver, d.v.s. det kommer att finnas värmesensorer i ugnarna, larm i badrummet, ställbart handfat m.m.

Samtidigt har badkaren placerats på en sådan höjd att vårdgivaren kan tvätta patienten utan att fylla badet med vatten, men också utan att böja sig ner och tröttna. Varje sovrum kommer att ha sitt badrum och speciell belysning så att när en person med Alzheimers sjukdom går upp på natten för att lindra sig själv, orsakar inte utrymmet honom förvirring.

Hemtjänst: det perfekta komplementet

För att äldre ska få en ännu bättre vardag att bo i ett sådant hus som de som nämnts ovan kan de få en hjälpande hand av professionella vårdgivare. Det är vad hemtjänsten tillhandahåller. De tillåter dessa människor att leva säkert i sina hem, ta hand om sina dagliga aktiviteter, ha medicinsk hjälp och övervakning även dygnet runt om det behövs, och säkerställa transport och sällskap. Professionella vårdgivare hjälper dessa människor från att bada och laga mat till att sköta sina dagliga ärenden, ta sina mediciner, handla och betala sina räkningar. Dessa vårdgivare kan vara en stor lättnad för funktionshindrades familjer eftersom de ger dem mer stressfri tid och förbättrar kvaliteten på deras relationer.

Om du vill erbjuda dina äldre sådan professionell vård, oavsett om de kommer att hyra ett speciellt designat för dem, kan du kontakta en av de bästa hemtjänstleverantörerna i Göteborgs och Mölndals områden: Alma Vård & Omsorg.

En optimal kombination

Kombinationen av båda, de specialdesignade husen å ena sidan och den professionella hemtjänsten å andra sidan, kan ge de äldre ett mycket bekvämare och tryggare boende och samtidigt ta en stor börda av deras familjer.

Hemtjänst

Äldre människor förtjänar att åldras med nåd och värdighet. Vi är skyldiga dem det.

Läs fler miljörelaterade artiklar här.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *