Halogen eller LED?

Bör jag välja Halogen eller LED ur miljösynpunkt?

Något som har blivit allt mer uppmärksammat ur miljöperspektiv är belysning och dess effekt på naturen och klimatet. Idag finns det många olika sorters lampor att välja på både till hemmet, till bilen eller kontoret.

Eftersom det har blivit allt vanligare att arbeta utefter ett mer hållbart tillvägagångssätt, så har producenterna av lampor blivit mer miljömedvetna och utvecklar ständigt sina processer i att ta fram allt mer miljövänliga altenativ än de som är på marknaden idag. Två av de större aktörerna inom belysning är LED och Halogen. Det är två sorters lampor som är olika till form och design, men som både är framtagna i samma syfte – att få ut så mycket ljus som är möjligt av så lite ström som är möjligt.

Det är ett stort steg för miljön och en utveckling som tagits emot stort av konsumenterna, då dessa två är väldigt vanliga och som många väljer när de ska köpa nya lampor. Vad är det då som skiljer dessa konkurrenter åt och vilka är deras främsta egenskaper ur miljösynpunkt?

Vill du läsa mer om hur du kan hjälpa miljön på traven? Då bör du besöka ekoplus.se.

halogen-eller-led-2020

Vad är LED?

Lampan LED är skapad för att ge ett kraftigare ljus än de mer välkända glödlamporna och är konstruerade att enkelt kunna bytas med sin smarta design. Fördelen med LED lampor är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot andra lampor och ljuskällor som är på marknaden.

Designen för LED är menad att hålla länge och för att samtidigt leverera bästa ljuset som är möjligt. Det viktigaste bakom förbrukningstiden är dioden i LED lampan som är skapad för att minska sin strömförsörjning och därav sin låga förbrukning av el. LED är bevisat att förbruka anmärkningsvärt mindre ström jämfört med den traditionella glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens gentemot glödlampan.

Utvecklingen har gått framåt gällande tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. Den tidigare nämnda lysdioden är en halvledare som avger ljus när ström passerar genom den och fungerar endast när ström flyter i en riktning. Eftersom det krävs relativt lite ström för att lysa upp en lysdiod, så är energin som skickas från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva lampor med Halogen.

Vill du läsa mer om belysning och vilken påverkan det har, rekommenderar vi att du klickar här.

halogen-eller-led-2020

Vad är Halogen?

Halogen har du säkerligen hört om tidigare och du har säkert en lampa från Halogen hemma eller i din bil.

Halogen är gasen som antänder lampan och som gett lampan sitt namn. Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som gör att det blir ett skarpt ljussken och en längre förbrukningstid jämfört med en glödlampa. En lampa med Halogen drar väldigt lite energi och har en mycket lägre strömförbrukning än en gammaldags glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med en snabb antändningsnivå. Halogen är i framkant där behovet är att få ut en klar och skarp ljusbild från sin ljuskälla. För att få ut mesta och bästa möjliga mängd av ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att designa glödtråden. Glödtråden är den viktigaste faktorn för att få ett jämnt och bra ljusflöde när du använder lamporna. En glödtråd med fel position kommer att resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av vägförhållandena.

Vill du läsa mer om hur belysning och ljuskällor påverkar klimatet och vad de gör för skillnad? Läs vårt senaste inlägg här.