Miljövänligt kontor

Ett miljövänligt kontor med ljus och miljö är oupplösligt sammankopplade. Det miljövänliga kontoret är bra för alla, från att minska slöseriet till att tänka på hur dina val påverkar Moder Natur när du planerar ett arbetsutrymme. Fundera på vilka produkter som är mest kostnadseffektiva samt miljövänliga? Det behöver inte vara en antingen-eller-situation.

Många olika typer av belysning kan fungera tillsammans på ett harmoniskt sätt. Belysningen är en viktig del av arbetsmiljön och kan ha stor inverkan på din produktivitet.

Det finns även andra saker som kan göras för att uppnå detta och dessutom utan att det kostar något eller tar mycket tid. Nedan kommer ett par tips.

Miljövänligt kontor – Skapa ett hållbart arbetsutrymme

Det är inte alltid lätt att ändra sin egen miljö, så överväg hur dina val påverkar andra. Det är aldrig kul att ha en dator nära en stor skrivare som blir varm och som sprider ut giftiga ämnen – var försiktig! Se till att lätt kunna öppna fönster och få in härligt frisk luft när det behövs. Ha koll på att ventilationen är bra, det är viktigt både ur miljöaspekt men också ur energisynpunkt

Ljuset bör vara anpassat till arbetsplatsens geografiska läge.

Ta reda på vilket ljus som passar bäst utifrån arbetsplatsens geografiska position och andra befintliga ljuskällor, helst med fast armatur.

Var noga med vilken typ av belysning du använder och tänk på hur ljuset påverkar dig. Titta på dina arbetsuppgifter – är det mycket läsning? Är det en helt ljus omgivning eller är det mörkt? Lamporna bör passa uppgifterna så bra som möjligt.

Vad är det bästa sättet att spara energi?

  • Byt till LED-lampor
miljövänligt kontor - ledlampor

Ett annat sätt att vara mer miljömedveten på kontoret är att använda LED-lampor eller lågenergilampor. Det är inte bara bättre för miljön, utan kan också spara pengar i det långa loppet. LED-lampor använder mindre energi än traditionella glödlampor, så du kommer att se en minskning av din elräkning. De håller också längre, så du behöver inte byta ut dem lika ofta.

Dessutom finns de dimbara LED-lampor så att du kan styra mer över belysningen men även energiåtgången då du använder dig av det – Läs mer om det här!

Det är sant att LED-lampor kan kosta mer på kort sikt, men tänk på hur mycket pengar du kommer att spara på elräkningen i det långa loppet och vad de betyder för Moder Natur när du planerar var allt ska placeras. LED-lampor håller längre än traditionella glödlampor, så du behöver inte ägna lika mycket tid åt att byta ut dem eller hantera problem med flimmer. LED-belysning är även stort inom bilmarknaden och experten inom det området är: www.xenonkungen.com

  • Använd energisnåla skrivare
miljövänligt kontor - skrivare

Skrivare är en vanlig energibov som ofta står och stjäl onödig energi i ett hörn på en arbetsplats. Att använda dem på ett energisnålt sätt kan spara mycket energi, både i form av elektricitet och andra resurser som krävs. Se till att ha en som känner av när du är färdig och som stängs av när den inte behöver användas för stunden.

  • Stäng av datorerna när de inte används
miljövänligt kontor - dator

Ett annat tips är att se till att du använder alla tillgängliga funktioner på kontoret, som att stänga av datorer när de inte används, samt alla dessa stora smart-Tv som används i konferensrum som står och drar “tjuv-ström” hela tiden. Ju fler hållbara metoder vi införlivar i våra dagliga rutiner, desto bättre blir det för alla, inklusive vår miljö!

Sammanfattningsvis ser vi att det inte behöver vara så stort och omfattande att ha en åtgärdsplan till att få ett klokt, energisparande och dessutom ett trivsamt miljövänligt kontor.

Är du intresserad av att köpa en högtalare till ditt kontor? Besök gärna smartahogtalare.

Fortsätt gärna läs mer om Elförbrukning och hållbarhet här på bloggen: watty.se.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *